11 Νοεμβρίου 2012

ΩΣ ΑΛΛΟΣ ΕΥΚΛΗΣ ΕΝΑΣ 60ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΠΕΘΑΝΕ! - ΦΛΟΓΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ



Νεκρός από ανακοπή στο Μαραθώνιο - Τερμάτισε πρώτα!

 Σύμφωνα με γιατρούς από τον Ευαγγελισμό και το ΕΚΑΒ ο άνδρας, μόλις τερμάτισε, έχασε τις αισθήσεις του. Ο θάνατος ένος άνδρα, περίπου 60 χρονων, σημάδεψε τον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, απο το νοσοκομείο Ευαγγελισμός αλλά και το ΕΚΑΒ, ο άνδρας μόλις έφτασε στο τέρμα της διαδρομής που συμμετείχε, έχασε τις αισθήσεις του. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετεφερε τον άνδρα στο νοσκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο 60χρονος κατέληξε.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=173584&catid=1


 ΦΛΟΓΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Ο συμβολισμός και η Αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ, ο μοναδικός που γίνεται πάνω στην αρχική διαδρομή, το όνομα της οποίας φέρουν πια εκατοντάδες Μαραθώνιοι σ' ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απόλυτα θεμιτό για το Μαραθώνιο Κίνημα να αναγνωρίζει ότι όπως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ως κέντρο αναφοράς τους την Αρχαία Ολυμπία», γι' αυτό γίνεται εκεί και η σχετική αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, έτσι και «οι Μαραθώνιοι όλου του κόσμου έχουν ως κέντρο αναφοράς τους τον Τύμβο του Μαραθώνα» όπου ετησίως, τις ημέρες της διοργάνωσης του Αυθεντικού Κλασικού Μαραθωνίου (της Αθήνας), και ανάβουν εκεί τη δική τους φλόγα, το δικό τους σύμβολο, τη Φλόγα του Μαραθωνίου.
Η «Φλόγα του Μαραθωνίου» στοχεύει να γίνει ένα σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης, να διαδώσει τα ιδεώδη του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου σε όλον τον κόσμο, να υπηρετήσει τις αρχές του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, και να προβάλει τη συμμετοχή στον αθλητισμό ως τρόπο ζωής. 



To 2007 η Οργανωτική Επιτροπή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ενεργώντας εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΕΓΑΣ) και του Δήμου Μαραθώνα, θεσμοθέτησε τη «Φλόγα του Μαραθωνίου», η οποία αποτελεί ένα νέο σύμβολο του Μαραθώνιου Κινήματος διεθνώς.

Η Τελετή Έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών 
Ο Τύμβος Μαραθώνα 

O Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας έχει μία πολύ ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό στερέωμα μιας και έχει τα προνόμια της χρήσης των ιστορικών συμβόλων του Μαραθωνίου, δηλ. της αυθεντικής μαραθώνιας κλασικής διαδρομής η οποία περιλαμβάνει την Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου του 1896, τον Τύμβο του Μαραθώνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Από το 2007, ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει ετησίως την Τελετή Έναρξης του Μαραθωνίου Αθηνών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα, δίνοντας έτσι στο εθνικό και διεθνές κοινό τη μοναδική ιστορική διάσταση αυτού του γεγονότος. Με αφορμή τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ο αρχαιολογικός χώρος του Τύμβου του Μαραθώνα αναδεικνύεται στο κέντρο του παγκόσμιου Μαραθώνιου Κινήματος, δηλ. αναδεικνύεται: (1) H γενεσιουργός αιτία του αγωνίσματος, η Μάχη του Μαραθώνα και ο θρυλικός οπλίτης-ημεροδρόμος
 (2) H πόλη και ο Τύμβος του Μαραθώνα, καθώς και η περιοχή ευρύτερα ως η έδρα του Μαραθώνιου Κινήματος
 (3) H κορυφαία στιγμή του κινήματος των Μαραθωνίων, ο πρώτος Ολυμπιακός Μαραθώνιος του 1896 που τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
 (4) Η σχέση του Μαραθώνιου και της Ελλάδας με το Ολυμπιακό Κίνημα.
 (5) Η Αυθεντική Διαδρομή και η μοναδικότητα της
 Το Τελετουργικό Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα οργανώνεται το Τελετουργικό για την ανάδειξη των διαχρονικών μηνυμάτων της Μάχης του Μαραθώνα και του θρυλικού κατορθώματος του αρχαίου οπλίτη-ημεροδρόμου.
 Το κεντρικό δρώμενο έχει ως θέμα «το σύγχρονο άνθρωπο και τον αγώνα που κάνει για να ανακτήσει την εσωτερική του δύναμη, την ανάσα, το όραμα και τη φλόγα που χρειάζεται για να μπορεί να διανύσει επιτυχημένα τον καθημερινό του Μαραθώνιο».

 Στο επίκεντρο του δρώμενου ο «Χορός» που αναζητά μία «δύναμη» και ένα όραμα για να μπορέσει να ολοκληρώσει την κίνησή του η οποία στην αρχή λόγω έλλειψης οράματος, ελπίδας, ενέργειας και φωτός κάνει τα κορμιά των συντελεστών του να φαίνονται νωθρά, νεκρά και χωρίς νόημα.
Τότε, ο ημεροδρόμος της νίκης, ως ο από «μηχανής Θεός», ως να ανασταίνεται, φέρνει την ελπίδα, το φως, τη «φλόγα» της ζωής και της θέλησης που δεν έχει όρια στην προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου για τη νίκη στον καθημερινό του μαραθώνιο.
Εκεί ανάβει και η Φλόγα του Μαραθωνίου, ένα νέο διεθνές σύμβολο του Μαραθώνιου Κινήματος που γεννιέται μέσα στο χώρο που όλα άρχισαν πριν 2.500 χρόνια.
 Ευχαριστούμε θερμά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Β' Εφορία Αρχαιοτήτων για την άδεια που μας παρείχαν για την χρήση του Αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα. Η Αφή και Λαμπαδηδρομία της Φλόγας του Μαραθωνίου.
 Η «Φλόγα του Μαραθωνίου» ανάβει κάθε Νοέμβριο, την παραμονή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερου τελετουργικού γεγονότος με διεθνή απήχηση, το οποίο λαμβάνει χώρα στη γενέτειρα πόλη του Μαραθωνίου Δρόμου.
 Η Τελετή Αφής της «Φλόγας του Μαραθωνίου» πραγματοποιείται εντός του ιερού αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, όπου έχουν θαφτεί οι νεκροί πολεμιστές της Μάχης του Μαραθώνα.
Σκοπός είναι να διαφυλαχθεί, αναπτυχθεί και διαδοθεί η ιστορική σημασία για το σύγχρονο πολιτισμό της Μάχης του Μαραθώνα που διεξήχθη το 490π.Χ., και παράλληλα να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η ιστορία του αρχαίου ημεροδρόμου, ο οποίος έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης, ένας άθλος που αποτέλεσε την έμπνευση για την καθιέρωση του Μαραθώνιου Δρόμου.
Το γεγονός θα γίνεται με την παρουσία των Ελληνικών Πολιτειακών και Κρατικών αρχών, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) και της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), με η συμμετοχή των Δήμων της Μαραθώνιας Διαδρομής και βέβαια των Δήμων Μαραθώνα και Αθήνας.

Η πρώτη Αφή της Φλόγας 

Η πρώτη Τελετή «Αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου» πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007, στο χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα, υπό την αιγίδα και με την παρουσία των Υπουργών Επικρατείας, Τουρισμού και Πολιτισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, του Δημάρχου Μαραθώνα αλλά και Δημάρχων άλλων Δήμων της ευρύτερης περιοχής, μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Προέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, των Γενικών Γραμματέων και Μελών του Συμβουλίου της IAAF και της AIMS, του Προέδρου των Μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, κατοίκων της πόλης του Μαραθώνα, καθώς και διακεκριμένων προσωπικοτήτων του αθλητισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Από τον Τύμβο Μαραθώνα στην Ιστορική Αφετηρία Αμέσως μετά την Αφή της, η Φλόγα του Μαραθωνίου μεταφέρεται με Λαμπαδηδρομία από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του Κλασικού Μαραθωνίου και το Βωμό που κατασκευάσθηκε και τοποθετήθηκε εκεί με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Η απόσταση είναι πέντε χιλιόμετρα και η λαμπαδηδρομία γίνεται από νέους κυρίως από σχολεία του Δήμου Μαραθώνα και της περιοχής.



Το Άναμμα του Βωμού και το Μουσείο Μαραθωνίου 
 Το Άναμμα του Βωμού στην Αφετηρία 

Όταν η Φλόγα φθάνει στην Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου, εκεί την υποδέχονται, μαζί με τους εκπροσώπους Ελληνικών και διεθνών αρχών, οι πολίτες της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα.
Το Άναμμα του Βωμού του Μαραθωνίου καλούνται να το κάνουν προσωπικότητες που συνδέονται με την ιστορία του Μαραθώνιου Κινήματος, είτε θρυλικοί αθλητές ή ανώτατοι εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών αθλητικών φορέων.
 Κάτω από το Βωμό της Αφετηρίας του Μαραθωνίου υπάρχει μόνιμα η μαρμάρινη επιγραφή των «40 ΣΤ» (40 στάδια) που βρέθηκε ακριβώς εκεί κατά τη διάρκεια των έργων αναβάθμισης του χώρου της Ιστορικής Αφετηρίας, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και υποδηλώνει την αυθεντικότητα της Ιστορικής Αφετηρίας του Μαραθωνίου, η εκκίνηση του οποίου το 1896 δόθηκε στο γεφυράκι του χείμαρρου Χάραδρου, τμήμα του οποίου διασώζεται πολύ κοντά στο χώρο.
Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης τελετής ανάμματος του Βωμού, γίνεται και μία σύντομη διαδικασία «συμβολικής» παράδοσης της Φλόγας του Μαραθωνίου σε Μαραθωνίους που την έχουν ζητήσει και πάρει άδεια από το ΣΕΓΑΣ, το Δήμο Μαραθώνα και την AIMS (εξηγούνται παρακάτω οι όροι και προϋποθέσεις παράδοσης).
Ο Βωμός μένει αναμμένος μέχρι την ώρα της εκκίνησης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών (την επόμενη ημέρα) και μετά το πέρας της εκκίνησης και της αναχώρησης όλων των δρομέων, μεταφέρεται και φιλοξενείται στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου του Δήμου Μαραθώνα. Το Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου στην Πόλη του Μαραθώνα Στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου βλέπουν τη Φλόγα του Μαραθωνίου χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και - ως σύμβολο αδελφοποίησης και συνεργασίας με τους Μαραθωνίους όλου του κόσμου - από εκεί ξεκινά τα ταξίδια της ανά τις Ηπείρους στο πλαίσιο ανταλλαγών του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Μαραθώνα με Μαραθωνίους όλων των πόλεων της υφηλίου. Το Μουσείο (σε παραδοσιακό οίκημα του 1908, δωρεά Ανδρέα Συγγρού) θαυμάζει κανείς και τη μόνιμη έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι», θεματικές ενότητες για μορφές του αγωνίσματος κ.α. και κυρίως ανεκτίμητης αξίας προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια, όπως το αυθεντικό μετάλλιο του Σπ. Λούη, πιστό αντίγραφο του Κυπέλλου του, ενθυμήματα των Κυριακίδη, Ραγάζου, Βαρτζάκη, Κούση κα. και του πρωτεργάτη του Κινήματος Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Τα ταξίδια της Φλόγας σε άλλους Μαραθωνίους Από το 2007 μέχρι και σήμερα η Φλόγα του Μαραθωνίου έχει ταξιδεύσει στις εξής πόλεις: Βοστώνη (ΗΠΑ), Γένοβα (Ιταλία), Βελιγράδι (Σερβία), Σαγκάη και Ξιαμέν (Κίνα), Βομβάη (Ινδία), Βιέννη (Αυστρία), Πράγα (Τσεχία), Ομσκ (Σιβηρία) και Τορόντο (Καναδά), Σικάγο (ΗΠΑ), Κουίτο (Εκουαδόρ) και Μάριτζμπουργκ (Nότιος Αφρική).

http://www.athensclassicmarathon.gr/

http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2012/11/morning-in-whole-planet-of-the-marathon-marathon-the-30th-starte.html