6 Αυγούστου 2011

H αποστολή της ΝΑΣΑ προς τον Δία...



Μόλις δύο εβδομάδες μετά τους «τίτλους τέλους» για το πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων της NASA με την προσγείωση του Atlantis, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία «απογειώνεται» και πάλι: λίγα λεπτά πριν από τις 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο πύραυλος που μεταφέρει το διαστημικό εξερευνητή Juno εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με προορισμό το Δία, στο πλαίσιο αποστολής που θα στοιχίσει 1,1 δισ. δολάρια.

Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι χρόνια, αφού το Juno θα χρειαστεί πέντε χρόνια μόνο για να διανύσει τα 2.800 εκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Γη από το Δία, τον πλανήτη που είναι τόσο μεγάλος ώστε αν ήταν... κουτί, θα μπορούσε να χωρέσει μέσα του ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα πλην του Ηλίου.

Το σκάφος αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του τον Ιούλιο του 2016. Τότε, θα μπει σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Δία, που πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος πλανήτης, ο οποίος σχηματίστηκε γύρω από τον Ήλιο. Η NASA φιλοξοδεί ο ηλιακός εξερευνητής να διαγράψει περίπου 30 τροχιές σε διάστημα ενός έτους.

Απώτερος στόχος της διαστημικής υπηρεσίας είναι, χάρη στο Juno, να αποκαλύψει «τη συνταγή για τη δημιουργία πλανητών», σύμφωνα με τον αστροφυσικό Σκοτ Μπόλτον, υπεύθυνο ερευνητή της αποστολής. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Δίας σχηματίστηκε από τα... απομεινάρια της δημιουργίας του Ήλιου. Ευελπιστούν ότι, ταυτοποιώντας τα συστατικά του πλανήτη εκτός από το υδρογόνο και το ήλιο- θα μπορέσουν να εξηγήσουν καλύτερα πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό σύστημα.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να ανακαλύψουμε τη συνταγή για την κατασκευή πλανητών», λέει χαρακτηριστικά ο Μπόλτον.

Juno, ο «πράσινος» εξερευνητής 

Η αποστολή στο Δία είναι ίσως η πιο «πράσινη» που έχει αναλάβει ποτέ η NASA. Το Juno, ο διαστημικός εξερευνητής που το σχήμα του θυμίζει ανεμόμυλο, θα γίνει το πρώτο σκάφος που απομακρύνεται τόσο πολύ από τη Γη τροφοδοτούμενο από τον Ήλιο.

Όπως εξηγεί ο Μπόλτον, η NASA στράφηκε στην ηλιακή ενέργεια για πρακτικούς λόγους, αφού όταν ανέπτυσσαν το σκάφος, πριν από περίπου 10 χρόνια, ο ίδιος και η ομάδα του δεν είχαν στη διάθεσή τους θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου.

Όταν θα βρίσκεται στο Δία, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες του Juno θα παράγουν ενέργεια ισχύος 400 βατ. Σε τροχιά γύρω από τη Γη, παράγουν 35πλάσια ενέργεια. 


Το διαστημικό ταξίδι θα διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά, για ένα έτος, γύρω απ τον Δία στη διάρκεια του 2016.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση καθυστέρησε ελαφρά, έως ότου να ελεγχθεί απ’ τις αρχές ασφάλειας η «ταυτότητα» ενός πλοίου, που είχε πλησιάσει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά απ το Ακρωτήριο Κένεντι.

Επειδή ο Δίας πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος πλανήτης σε τροχιά γύρω απ τον Ήλιο, οι επιστήμονες της Nasa πιστεύουν ότι μπορούν να συλλέξουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματός μας με αυτήν την χρονοβόρα αποστολή στο Διάστημα.

Πάντως πιστεύουν ότι η αποστολή θα πλησιάσει(?) τον Δία περισσότερο από κάθε άλλο διαστημόπλοιο προηγουμένως.

Έτσι, θα μπορέσουν να συλλεγούν χάρη σε υπερσύγχρονους αισθητήρες, που μεταφέρει, πολύτιμα στοιχεία για την ατμόσφαιρα αυτού του μακρινού πλανήτη, που εκτιμάται ότι περιέχει τοξικά στοιχεία.

Τούτο προσδοκάται να γίνει «για πρώτη φορά στο τμήμα της ατμόσφαιρας και πέραν της νέφωσης, με τη μορφή στροβίλων, που καλύπτει ολόγυρα τον πλανήτη Δία».

Το κόστος της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής προϋπολογίστηκε στο 1,1 δισ. δολάρια.

Θα μελετηθούν τα όποια υδάτινης σύστασης στοιχεία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί μια θεωρία για την δημιουργία του, αναφέρει η Nasa.

Συνολικώς, η αποστολή θα περιστραφεί γύρω απ τον Δία 30 φορές, χαρτογραφώντας όλα τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη, ώστε να εξελιχθούν οι μελέτες για τα φυσικά στοιχεία, που συναποτελούν τον πυρήνα του.

Το γελοίο μέρος του θέματος..
 Tρείς μινιατούρες lego θα είναι οι επιβάτες του...Τζούνο.
Σε μία προσπάθεια να εμπνεύσει τα μικρά παιδιά να ασχοληθούν και να εξερευνήσουν την επιστήμη και το διάστημα, η NASA σκέφτηκε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο, για να τους τραβήξει την προσοχή.
Η αποστολή θα φτάσει στον απομακρυσμένο πλανήτη, κάποια στιγμή το 2016, με σκοπό να διερευνήσει τη δομή του, την ατμόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρά του.
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς ρόλο θα παίξουν τα παιχνίδια στην αποστολή, αλλά ποιος νοιάζεται, τα lego θα ταξιδέψουν στο διάστημα!
''Στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία ο Δίας καλύφθηκε με ένα πέπλο από σύννεφα για να καλύψει τις σκανταλιές του από τον Όλυμπο. Η σύζυγός του Juno, στη ρωμαϊκή μυθολογία η θεά Ήρα, ήταν σε θέση να βλέπει μέσα από τα σύννεφα και να αποκαλύψει την πραγματική φύση του θεού'' εξηγεί ο εκπρόσωπος της NASA, εξηγώντας την επιλογή τους.
Ο Δίας με σύμβολο τον χαρακτηριστικό του κεραυνό και η Ήρα με ένα μεγεθυντικό φακό αναζητά την αλήθεια.
Τρίτο μέλος της ιδιόμορφης αποστολής, ο Γαλιλαίος, ο οποίος έκανε σημαντικές ανακαλύψεις για τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του Δία. Φυσικά η μικρογραφία του θα κρατά ένα τηλεσκόπιο στο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.