19 Ιουλίου 2013

Το Voyager 1 έφτασε στα όρια του ηλιακού συστήματος‎


Το Voyager 1, το πιο απομακρυσμένο από τη Γη μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο άγγιξε ένα νέο ορόσημο στην αποστολή του να σπάσει τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.
Βρισκόμενο σε απόσταση 17,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη βάση του, τα όργανα ανεπάνδρωτου διαστημικού εξερευνητικού οχήματος εντόπισαν μια διακριτή διαφοροποίηση στη ροή των σωματιδίων που το περιβάλλουν.
Τα συγκεκριμένα, προερχόμενα από τον Ήλιο, σωματίδια, στο σημείο που βρίσκεται το διαστημόπλοιο, δεν ταξιδεύουν προς το εξώτερο διάστημα, αλλά ακολουθούν πλάγια πορεία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι το Voyager είναι πολύ κοντά στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, ελάχιστα πριν το διαστρικό διάστημα.
Η πρώτη εκτόξευση του Voyager 1 έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977. Η αρχική του αποστολή, που ολοκληρώθηκε το 1989, ήταν η εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, Δία, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα.
Εφεξής, το διαστημόπλοιο έχει ως αποστολή την εξερεύνηση του γαλαξία Milky Way.
Μολονότι έχουν περάσει 33 χρόνια από την πρώτη εκτόξευσή του, τα όργανά του εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και να αποστέλλουν πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες για την εικόνα του αχανούς σύμπαντος που μας περιβάλλει.
http://www.nasa.gov/mission_pages/voyager/index.html