9 Απριλίου 2011

Τα ζόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας

Aποτελεί σίγουρα τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που σε λίγες μέρες συμπληρώ­νονται 25 χρόνια από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία του πλανήτη, το Τσερνο­μπίλ, η ανθρωπότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ιαπωνία, εκεί όπου εδώ και 25 μέρες διαδραματίζεται το απόλυτο πυρηνικό θρίλερ του 21ου αιώνα.
Αποτελεί, επίσης, τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι, όπως και τότε, τον Απρίλιο του 1986, έτσι και σήμερα, τον Απρίλιο του 2011, η πυρηνική βιομηχανία χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα, τις ίδιες δικαιολογίες και τα ίδια άλλοθι για να μας πείσει ότι πρόκειται απλώς για ένα περιστατικό με τοπικές μόνον επιπτώσεις και ακόμα ότι τίποτε δεν θα είχε συμβεί εάν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν νέας τεχνολογίας, με νέες προδιαγραφές ασφαλείας.
Τα «παπαγαλάκια» της πυρηνικής βιομηχανίας βρίσκονται σε πλήρη πανικό και έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο να πείσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η έκθεση σε «χαμηλά επίπεδα» ραδιενέργειας δεν προκαλεί καμιά επίπτωση στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον… Λίγο ακόμα και θα μας πουν ότι η ραδιενέργεια μας κάνει και καλό! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στη χώρα μας όσοι επιστήμονες δεν τήρησαν τους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» και επιδείκνυαν επιφυλακτικότητα όσον αφορά την εξέλιξη της τραγωδίας στην Ιαπωνία, εξαφανίστηκαν από τα τηλεοπτικά «παράθυρα»…

 
Το πυρηνικό λόμπι
Η επίσημη ομάδα συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτεται κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Ατομικού Φόρουμ (The European Atomic Forum - FORATOM), με έδρα τις Βρυξέλλες. Πρόκειται ουσιαστικά για την ομοσπονδία των εταιρειών που ασχολούνται με την πυρηνική ενέργεια, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 800 εταιρείες.
Ο κεντρικός σκοπός του πανίσχυρου πυρηνικού λόμπι είναι να στρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη λήψη αποφάσεων ευεργετικών για την πυρηνική βιομηχανία. Σύμφωνα με το επίσημο μητρώο των λομπιστών της Κομισιόν, η FORATOM βρίσκεται στην 14η θέση όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύει φανερά για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, αφού το 2010 διέθεσε 1.681.199 εκατομμύρια ευρώ. Όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες και το σύστημα των λομπιστών, επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα η FORATOM βρίσκεται σε πολύ υψηλότερη θέση από την 14η, εάν αφαιρέσει κανείς τις λανθασμένες καταχωρήσεις ή τις συμβουλευτικές, αφού η Κομισιόν στο επίσημο μητρώο απλώς κάνει καταγραφή χωρίς να ελέγχει ποιοτικά τα στοιχεία που κατατίθενται.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, όμως, ότι τα ποσά που πέφτουν κάτω από το τραπέζι είναι αστρονομικά, αφού η πυρηνική βιομηχανία φλερτάρει, και μάλιστα έχει μεγάλες κατακτήσεις, με μέσα μαζικής ενημέρωσης, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και βέβαια πολιτικούς.
Οι λομπίστες όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν να επηρεάσουν δραστικά την επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική, με αποτέλεσμα η πυρηνική ενέργεια να θεωρείται «πράσινη» και «ασφαλής» και μάλιστα να υπολογίζεται ως πυλώνας στις προσπάθειες για μείωση των επικίνδυνων αερίων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Σε νευρική κρίση
Η καταστροφή στην Ιαπωνία και οι χειρισμοί του πυρηνικού θρίλερ, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες, έχει οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης το ισχυρό λόμπι των πυρηνικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την επομένη της φονικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα οι λομπίστες και οι παρατρεχάμενοί τους έπιασαν δουλειά προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Όταν είδαν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, άρχισαν να μιλούν για πυρηνικό δυστύχημα με τοπικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν μια προσπάθεια για να επιρρίψουν ευθύνες στους χειρισμούς των Ιαπώνων και στο γεγονός ότι το εργοστάσιο ήταν παλαιάς τεχνολογίας. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, επιστήμονες με ακαδημαϊκές περγαμηνές που διατηρούν σχέσεις στοργής με την πυρηνική βιομηχανία και τώρα οφείλουν να ανταποδώσουν την αφοσίωση που τους έχει επιδείξει.
Η πρεμούρα των ζόμπι των πυρηνικών ήταν εμφανέστατη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου Αμερικανοί λομπίστες της πυρηνικής ενέργειας συναντήθηκαν με νομοθέτες στην Ουάσιγκτον και υποστήριξαν ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί πυρηνική καταστροφή ύστερα από μια μεγάλη σεισμική δόνηση.
Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, η επιχείρηση εφησυχασμού γίνεται μέσα από τα «τεστ αντοχής» που αποφάσισαν οι 27, για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας. Όπως επισημαίνει, όμως, η Greenpeace, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την απόσυρση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που είναι άνω των 30 ετών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής». Παράλληλα επισημαίνει ότι τα τεστ αυτά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά, να υποβάλλονται από ανεξάρτητους φορείς και τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια.

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 06-04-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.