13 Μαρτίου 2011

Aνησυχία και για δεύτερο αντιδραστήρα στην Ιαπωνία

Η ακτινοβολία συνέχισε να διαρρέει μετά την έκρηξη  που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο στο Φουγκοσίμα στην Ιαπωνία αποτέλεσμα του σεισμού της Παρασκευής,  ενώ οι μηχανικοί εργάζονται για την ψύξη των καυσίμων που υπερθερμαίνονται.
Το άσχημο είναι ότι πρόβλημα υπερθέρμανσης ανέκυψε και σε δεύτερο αντιδραστήρα του ιαπωνικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας εντείνοντας την ανησυχία για έκλυση ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις σε ραδιενέργεια έχουν εκτεθεί τουλάχιστον 9 άτομα.   
Το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα, δήλωσε ένα στέλεχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 της ίδιας μονάδας και σήμανε συναγερμός για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή. 

Σε επίσημο επίπεδο ενημέρωσης η κυβέρνηση  διαβεβαίωσε ότι από την έκρηξη δεν επηρεάστηκε ο πυρήνας και μόνο μικρό ποσοστό ραδιενέργειας εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα. 
Όλα αυτά, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της χώρας αγνοούνται μετά το τσουνάμι και το σεισμό της Παρασκευής.
















Ο Γκρέγκορι Χαρτλ, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ μικρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προς το παρόν» από το πυρηνικό εργοστάσιο, όμως ο οργανισμός παραμένει σε εγρήγορση.
«Οι ιαπωνικές αρχές είναι οι καλύτερες στον κόσμο όσον αφορά το σχεδιασμό, την προετοιμασία και την αντίδραση σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις», επεσήμανε ο Χαρτλ στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Αγνοούνται 10.000 κάτοικοι παραθαλάσσιας πόλης
Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το μισό πληθυσμό αυτής της πόλης με περίπου 17.000 κατοίκους, μετέδωσε από τη μεριά του το πρακτορείο Kyodo.
Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια, ενώ προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 10.000 ανθρώπους, διευκρίνισε το NHK.
Οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι με τη βοήθεια του στρατού, προσθέτει το NHK.
Νέος σεισμός με σχεδόν το ίδιο επίκεντρο
Σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), στις 04:00 το πρωί σήμερα σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 6,8 βαθμών με σχεδόν το ίδιο επίκεντρο.
Ο Γιουκίο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν, δήλωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό της Παρασκευής ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.000.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς καταγράφουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένα κτήρια σε δρόμους πόλεων, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες από τα σεισμικά κύματα.
Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Στις σωστικές προσπάθειες συμμετέχουν δυνάμεις των ΗΠΑ οι οποίες σταθμεύουν στην Ιαπωνία.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές από ελικόπτερο.
«Είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.
Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.
Επιστρέφουν στην Ιαπωνία οι διασώστες που είχαν μεταβεί στη Ν. Ζηλανδία
Μία ομάδα από Ιάπωνες διασώστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 22 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία με τη σειρά της επλήγη από βιβλικό σεισμό και σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα, μαζί με άλλα συνεργεία από τις χώρες της περιοχής.
Η Ιαπωνία είχε αποστείλει μία ομάδα από 66 διασώστες, καθώς και τρεις ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά στο Κράιστερτς έπειτα από τον σεισμό που είχε προκαλέσει τον θάνατο 147 ανθρώπων, ενώ άλλοι 50 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Οι Ιάπωνες ειδικοί είχαν εστιάσει τις έρευνές τους στο κτίριο όπου στεγαζόταν μία σχολή ξένων γλωσσών, όπου είχαν χαθεί 28 συμπατριώτες τους, που είχαν καταπλακωθεί από τα ερείπια.
Παράλληλα, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στην Ιαπωνία μίας ομάδας από 48 νεοζηλανδούς διασώστες.
«Προφανώς θέλουμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη στον λαό της Ιαπωνίας», τόνισε ο Κι αναγνωρίζοντας την ευγενή βοήθεια της Ιαπωνίας προς τη χώρα του στην παρόμοια καταδρομή της φύσης.
Πολλές άλλες χώρες της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας προς την Ιαπωνία για να αντεπεξέλθει αυτήν τη δύσκολη περίσταση. Χθες ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ τόνισε πως είχε επαφή με τον Ιάπωνά ομόλογό του και του «πρότεινε κάθε μορφής βοήθεια που θα είχε ανάγκη η Ιαπωνία σε τούτην την περίοδο κρίσης».
Κατά τον ίδιον, η Ιαπωνία προς ώρας έχει ζητήσει από την Αυστραλία την αποστολή ειδικών ομάδων με σκυλιά και διασώστες, οι οποίοι αναμένεται να αποσταλούν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας με στρατιωτικό αεροπλάνο.
Επίσης και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα πως αποστέλλει ομάδα με πέντε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Η Ιαπωνία ζήτησε επίσης βοήθεια από τη Βρετανία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.
Μία εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο έκανε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.
Εξάλλου και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC News: «Η Βρετανία διαθέτει ικανότητες και ειδίκευση σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, μόλις παρείχαμε βοήθεια στη Νέα Ζηλανδία μετά το σεισμό που την έπληξε».
«Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τόκιο και στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.
Πολλές χώρες στέλνουν διασώστες και βοήθεια στην Ιαπωνία
Ομάδες Αμερικανών διασωστών αναχώρησαν σήμερα για την Ιαπωνία προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αρωγής Διεθνούς Ανάπτυξη.
Μία ομάδα αναχώρησε με αεροσκάφος από τη Βιρτζίνια και πρόκειται να παραλάβει μια δεύτερη ομάδα από το Λος Άντζελες προτού συνεχίσει το ταξίδι προς την Ιαπωνία. Συνολικά, στις ομάδες αυτές συμμετέχουν 150 διασώστες και 12 εκπαιδευμένοι σκύλοι. Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία προκειμένου να συντονίσουν τη βοήθεια που φτάνει από τις ΗΠΑ.
Δύο μονάδες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα στείλει στην Ιαπωνία και η Γαλλία ενώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η Ιαπωνία δέχτηκε προσφορές βοήθειας από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό. Η Αυστραλία στέλνει στην Ιαπωνία 72 ειδικούς και 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού ενώ οι υπόλοιπες πέντε χώρες θα συμβάλουν στον εντοπισμό επιζώντων με 145 διασώστες και 30 εκπαιδευμένους σκύλους συνολικά.
Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα ειδικών στην εκτίμηση των καταστροφών θα μεταβεί στην Ιαπωνία και θα τεθεί στη διάθεση των ιαπωνικών αρχών προκειμένου να βοηθήσει στο συντονισμό των ξένων σωστικών συνεργείων.
Τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες διακόπτουν τη λειτουργία τους
Τρεις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στην Ιαπωνία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή.
Η Toyota Motor Corp θα κλείσει την Δευτέρα πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης -και αυτά που ανήκουν σε θυγατρικές της- και 12 μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται ανώτερα στελέχη της εταιρείας. Μεταξύ αυτών που θα κλείσουν είναι το εργοστάσιο Central Motor Co στη Νομαρχία Μιγιάγκι και το Kanto Auto Works Ltd στη Νομαρχία Ιβάτε. Οι δύο αυτές νομαρχίες ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.
Η Toyota ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της γιατί εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή.
Η Nissan Motor Co θα σταματήσει επίσης την παραγωγή στις τρεις μονάδες της, δύο από τις οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, ενώ η Honda Motor Co σταματά την παραγωγή στα εργοστάσιά της στην ανατολική και δυτική Ιαπωνία.
Νωρίτερα, η Nippon Steel Corp είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη λειτουργία της χαλυβουργίας της στο Καμάισι της Νομαρχίας Ιβάτε. Έκλεισαν επίσης τα εργοστάσια ελαστικών της Toyo Tyre & Rubber Co και της Sumitomo Rubber Industries Ltd στην περιοχή της Φουκουσίμα.